background

panonija.net je internetni vodič po dogajanju v severovzhodni Sloveniji, ki na enem mestu združuje štiri tipe informacij: ZABAVA, ŠPORT, KULTURA, OSTALO.
portal vsak mesec obišče in pregleduje okoli 30 000 različnih ljudi, ki so stari povprečno med 15 in 45 let in živijo zelo aktivno življenje.

Vnesi destinacijo !
Sv.Jurij

Ulica Bratka Krefta 14
9244 Sveti Jurij ob Ščavnici


tel: 02 564 45 20

fax: 02 564 45 30

mail: obcina@sveti-jurij.si

www: www.sveti-jurij.si

Občina Sveti Jurij ob Ščavnici leži v SV delu Slovenije na obrobju Slovenskih goric, kjer se na zahodu vinorodni griči spuščajo v dolino reke Ščavnice, rodovitna polja ob regulirani strugi pa na vzhodu počasi prehajajo v Panonsko nižino. Približno 3000 prebivalcev živi v 27 vaseh, ki se razprostirajo na 51 m2. Po večini kmečko prebivalstvo se v nižinskem delu ukvarja s poljedelstvom in živinorejo, v hribovitem delu občine pa tudi z vinogradništvom. Večje industrije v občini ni, nekaj občanov se zaposluje samih ali pri samostojnih podjetnikih, ostali pa so zaposleni v okoliških večjih krajih. V zadnjih letih se je začel poudarjati pomen turizma, v naših krajih je narava še neokrnjena, saj je ni onesnaževala industrija, pa tudi kmetijstvo, predvsem v hribovitem delu ni bilo nikdar tako intenzivno kot drugje. Naselja v občini: Biserjane, Bolehnečici, Blaguš, Brezje, Čakova, Dragotinci, Gabrc, Galušak, Grabonoš, Grabšinci, Jamna, Kočki Vrh, Kokolajnščak, Kraljevci, Kupetinci, Kutinci, Mali Moravščak, Rožički Vrh, Selišči, Slaptinci, Sovjak, Stanetinci, Stara Gora, Terbegovci, Sv. Jurij ob Ščavnici, Ženik, Žihlava.

Znamenitosti, ki si jih je v Svetem Juriju ob Ščavnici vredno ogledati:
• Stara Gora leži v osrčju Slovenskih Goric na vrhu nizkega slemena nad dolino reke Ščavnice in dokaj široke doline Turje na jugu. Naselje obdajajo njive, sadovnjaki in vinogradi, na senčnih straneh pa gozd.
• Blaguško jezero je nastalo v šestdesetih letih, ko so v vasi Blaguš zajezili Blaguški potok, ki izvira nekje pod Cerkvenjakom in se v Biserjanah izliva v reko Ščavnico.
• Učna pot Breza vodi iz podeželskega naselja Sveti Jurij ob Ščavnici skozi gozd do Blaguškega jezera in nato po redko poseljenih vinorodnih gričih do Stare Gore, ki slovi po dragocenih etnoloških spomenikih. Pot je enosmerna, markirana in jo je mogoče prehoditi v treh do štirih urah.
• VTC 13 Zanimiva gričevnata pokrajina, prijetno razgibana in na prisojnih legah obrasla z vinogradi nam odpira vrata v ta del Slovenije. Prijazni domačini vam bodo pričarali prijetne trenutke v kmečkih zidanicah, domačijah in vinotočih, ter vam pomnudili svoja znamenita vina in dobrote iz domače kuhinje...

ZANIMIVE POVEZAVE:


www.td-svetijurij.si
www.os-svjurij.si


O panonija.net Pravni pouk Pogoji uporabe Pomagajmo si Oglaševanje O avtorjih Kontakt | Obiskov: 4304020 Zadnji mesec: 17274 Klikov: 5819040 Online od: 1.6.2008 12:00