background

panonija.net je internetni vodič po dogajanju v severovzhodni Sloveniji, ki na enem mestu združuje štiri tipe informacij: ZABAVA, ŠPORT, KULTURA, OSTALO.
portal vsak mesec obišče in pregleduje okoli 30 000 različnih ljudi, ki so stari povprečno med 15 in 45 let in živijo zelo aktivno življenje.

Vnesi destinacijo !
Lenart

Trg osvoboditve 7
2230 Lenart v Slovenskih goricah

tel: 02 729 13 48

fax: 02 720 73 52

mail: obcina@lenart.si

www: www.lenart.si

Občina Lenart, v osrčju Slovenskih goric, kjer se srečujeta tradicija in sodobnost, podeželska krajina in mestni utrip, je v zgodovini doživela veliko sprememb.
Turizem postaja pomembnejši del gospodarstva in za vedno večje število ljudi tudi življenska potreba.
Lenart je središče Slovenskih goric, njihovega najbolj značilnega in osrednjega dela. Leži na višji terasi med potokoma Globovnica in Velka. Obe sta nekdaj poplavljali, danes pa sta strugi regulirani, kmetijske površine pa meliorirane. Gričevje oblikujejo miocenski laporji in peščenjaki, jugozahodno okolje pa litavski apnenci. Zaradi ugodnih življenjskih razmer je bilo občinsko ozemlje naseljeno že v miolitski dobi, zlasti pa za vlade Rimljanov. Slovenske gorice so gosto poseljene; opraviti imamo s posebnim tipom razloženih naselij, ki leže po ploščatih, podolžnih slemenih, kjer si slede v dolgih nizih, poudarjenih s topoli kot naravnimi strelovodi. Manjše gručaste vasi so se razvile le okoli cerkva, ki stoje navadno na vrhovih slemen.

Znamenitosti, ki si jih je v Lenartu vredno ogledati:

- kraj Hrastovec z gradom in lepo viteško dvorano, ki je prvič omenjen že v 13. stoletju
- Voličina s cerkvijo iz 15. stoletja in mežnarijo iz 16. stoletja
- stare stavbe v Lenartu (Špital, Rotovž)
- Zavrh z Maistrovo sobo, kletjo in stolpom
- jezeri Radehova in Pristava
- naravni rezervat Komarnik.

Vabimo vas, da nas obiščete.

ZANIMIVE POVEZAVE:

www.lenart.sik.si
www.tbp-cycling.si
http://rasg.si
http://users.volja.net/pdlenart


O panonija.net Pravni pouk Pogoji uporabe Pomagajmo si Oglaševanje O avtorjih Kontakt | Obiskov: 2932027 Zadnji mesec: 16910 Klikov: 4391141 Online od: 1.6.2008 12:00