background

panonija.net je internetni vodič po dogajanju v severovzhodni Sloveniji, ki na enem mestu združuje štiri tipe informacij: ZABAVA, ŠPORT, KULTURA, OSTALO.
portal vsak mesec obišče in pregleduje okoli 30 000 različnih ljudi, ki so stari povprečno med 15 in 45 let in živijo zelo aktivno življenje.

Vnesi destinacijo !
Ogled novice
Mednarodni kolesarski ultra maraton SLO24ULTRA

18.07.2016 | 22:09
Pretekli vikend se je na vzhodu Slovenije, s startom in ciljem pri Dvojezični osnovni šoli Dobrovnik, odvijal prvi slovenski kolesarski ultra maratonski dogodek tega formata. Marko Baloh, naš ultra kolesar, je to idejo gojil že nekaj let, ko je v tujini sodeloval na podobnih dogodkih in skupaj

12 in 24 ur je 50 kolesarjev iz Slovenije in Evrope kolesarilo na ravninskem, 11 km dolgem krogu Dobrovnik-Turnišče-Renkovci-Dobrovnik. Start je bil v soboto, 9. julija 2016 ob 12. uri, konec pa v nedeljo 10. julija 2016 ob 12. uri. Preizkušnja je bila namenjena solo tekmovalcem in tekmovalkam ter 4-članskim ekipam. Potekala je pod okriljem Svetovne ultra-kolesarske zveze (UMCA) in je uvrščena v njihov koledar. Tekmovanje se je odvijalo v lepem vremenu, ki ga je v soboto popoldne za pol ure prekinila poletna ploha, to pa tekmovalcev ni upočasnilo. Na lepi, ravninski in hitri trasi ter ob odlični organizaciji in zavarovanju, se je hitro pokazalo, da bodo prevožene razdalje kolesarjev ekstremne. Po šestih urah je bila povprečna hitrost najhitrejših skoraj 42km/h, po dvanajstih urah pa še vedno 39,5km/h.

Najboljši trije v 12-uri preizkušnji so bili Erik Rosenstein, Ljubno ob Savinji (462 km, povprečna hitrost 38,5km/h), Robert Ferčak in Matej Šömen. Ekipno so slavili The blek goat & Kavitec team (946 km, povprečna hitrost 39,4km/h), sledili so jim Ocean orchids cycling team, Team Prekmurje, Team Arcont in Team Tondach. Še večji uspeh pa so dosegli tisti posamezniki, ki so vztrajali vseh 24 ur. Vrstni red je bil 2 uri pred koncemše neodločen, saj so bili prvi trije še vedno izenačeni. Sledil je napad kasnejšega zmagovalca, nadaljni vrstni red pa je odločil postanek Marka Baloha uro pred ciljem. 913 kilometrov sta prevozila prva dva, Alojz Poglavc, Trebnje (913 km, povprečna hitrost 38,0km/h) in Žiga Sernec, tretji pa je bil slovenski ultra-maratonski kolesar Marko Baloh, ki je dva tedna po Dirki preko Amerike in doseženem tretjem mestu presenetil z 902 prevoženima kilometroma. Med kolesarji so bile tudi tri ženske Anna Mei, Italija (682 km), Sabine Willgosch in Romana Čuček.

To ni bil le maraton, ampak 24-urno kolesarsko druženje, predvsem pa odkrivanje psihičnih in fizičnih meja zmogljivosti vsakega udeleženca. Vsi udeleženci brez izjeme so bili izjemno zadovoljni z organizacijo in ob zaključku so že spraševali po datumu maratona v letu 2017. Organizacijski odbor na čelu z županom Dobrovnika Marjanom Kardinarjem in slovenskim ultra-kolesarjem Markom Balohom se je zavezal, da bodo naredili vse v svojih močeh za drugo izvedbo maratona naslednje leto na še višjem nivoju in s številčnejšo mednarodno udeležbo.

Izjava Marka Baloha, pobudnika dirke, organizatorja in tekmovalca: “Slo24ultra je prvi 24-urni maraton organiziran v Sloveniji in k organizaciji smo pristopili z vso resnostjo in nekaj treme. S pomočjo župana Dobrovnika Marjana Kardinarja in njegove ekipe nam je uspelo nekaj, o čemer smo pozimi lahko le sanjali. Organizirali smo 24-urno preizkušnjo na najvišjem svetovnem nivoju. Zahvala gre tudi županji Turnišča mag. Vesni Jerala Zver za njeno pomoč, gasilskim in drugim društvom, ki so pomagala z redarji in vsem prebivalcem občin Dobrovnik in Turnišče, ki so maraton vzeli za svojega in so nas tekmovalce navdušeno vzpodbujali cel dan in celo noč. Pohvale za odlično organizacijo s strani tekmovalcev so po dirki kar deževale. Bilo je nepozabno in prepričan sem, da se prihodnje leto tekmovalci vrnejo v še večjem številu. “


Prilagamo nekaj fotografij iz našega arhiva.
Za dodatne informacije ali slikovni material pišite na slo24ultra@gmail.com.


Organizacijski odbor
SLO24ULTRA

Administrator Admin

O panonija.net Pravni pouk Pogoji uporabe Pomagajmo si Oglaševanje O avtorjih Kontakt | Obiskov: 2915538 Zadnji mesec: 15250 Klikov: 4372588 Online od: 1.6.2008 12:00